SİYASET

“İthal ürünler, etiket fiyatlarına tavan yaptırdı”

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, siyasi iktidarın, kendi çiftçisine yeterli desteği vermediğini, ithal edilen yüksek fiyatlı ürünlerin de vatandaşı mağdur ettiğini söyledi. 

Tarımsal üretimde kendi kendine yeten ender ülkelerden biri olan Türkiye’nin, AK Parti iktidarının uyguladığı yanlış tarım politikaları nedeniyle ithalata muhtaç edildiğini belirten Gürer, “Burada uygulanan politikaların yanlışı ne yazık ki her yönüyle görülmesine rağmen pandemiden, kuraklıktan ders alınmadı, savaştan da ders alınmadı hâlâ Uruguay’dan  hayvan getirmeye çalışıyorlar” dedi.

GÜRER, MECLİS GENEL KURULU’NDA TARIMSAL ÜRETİM SORUNLARINA DEĞİNDİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, tarımsal üretimde yaşayan sorunlar, girdi maliyetlerindeki artışın üreticiler üzerinde oluşturduğu mağduriyet, ithal ürünlerin raf fiyatlarının yüksek olması nedeniyle vatandaşın alım gücünün düşmesi, tarımda uygulanan yanlış politikalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

TARIM ALANLARI DARALIYOR, ÇİFTÇİ SAYISI AZALIYOR 

Gürer, temel tüketim ürünlerine gelen zamlar nedeniyle vatandaşların alım gücünün düştüğüne işaret ederek, çiftçilerin üretimden uzaklaşmaya başladığını söyledi. 1980 yılında 28 milyon hektar oban tarım arazisinin 23 milyon 100 bin hektara düştüğünü, 800 bin çiftçinin de çiftçiliği bıraktığını belirten CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, ülkemizde nohuta ton başına 4 bin lira taban fiyat verilirken Meksika’dan ithal edilen aynı ürünün raflarda  tonu 23 bin liraya(kilosu 23 TL) satıldığını belirtti. Gürer, ülkemizde 5 bin lira taban fiyat verilmesine karşın, Kanada’dan getirilen mercimeğin marketlerde tonu  23 bin liraya (kilosu 23 TL)satıldığına işaret ederek, “Kendi çiftçimize bu desteği vermiyoruz, ithalat da ise yüksek fiyatla getirilen ürünlerle ne yazık ki vatandaşımızı da mağdur ediyoruz” dedi. 

YERLİ ÇİFTÇİYE 2 BİN 250 LİRA, YABANCIYA 6 BİN 700 LİRA 

Ülkemizde ton fiyatı 2 bin 250 lira olarak belirlenmesine rağmen tonu  6 bin 700 liradan 1 milyon ton buğday  son 15 günde ithal edildiğine de dikkat çeken Gürer, “Gübre el yakıyor; taban gübreyi atamadı, “Üst gübrede destek verin.” dedik, vermediler. Kar yağdı, verim alınacak sanıyorlar; öyle olmayacak, buğdayda da arpada da sıkıntı devam edecek. Geçen yıl arpa ithalatımız 2.5 milyon ton. Bakınız, hububatta, bakliyatta, mısırda, soyada, pamukta, bitkisel ham yağda dışa bağlıyız” ifadelerini kullandı. 

AYÇİÇEĞİ AÇIĞI HEMEN KAPANMAZ

Siyasi iktidar temsilcilerinin “Ayçiçeğinde açık ortadan kalkacak” şeklindeki sözlerini de eleştiren Gürer. “Nasıl kalkacak? Türkiye’nin 1 milyon ton bitkisel ayçiçeği tüketimi var yağ olarak, üretimimiz 450 bin ton; nereye, ne zaman, nasıl ekip de aradaki açığı ortadan kaldıracaksın? Yanlış tarım politikaları, bunun yansıması olarak da bugünkü yaşadığımız sorunlar… Sen kendi çiftçine destek vermezsen, besicine destek vermezsen, süt inekçiliğine destek vermezsen bu sonucu yaşarsın. “Param var, gidip ithal edip geliyorum.” diyen zihniyet, ithal edilecek ürünün fiyatının artışını görünce bizim çiftçimize döndü, geç kaldı; bundan sonra yapılacak doğru uygulamalarla bu sorunlardan arınabiliriz” şeklinde konuştu. 

YERLİ ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ 

Sorunun çözümünün yerli üreticiyi desteklemekten geçtiğine vurgu yapan  Ömer Fethi Gürer. AKP iktidarının. Ülkemizi dışa bağımlı hale getirdiğini belirterek, ”Burada uygulanan politikaların yanlışı ne yazık ki her yönüyle görülmesine rağmen pandemiden, kuraklıktan ders alınmadı, savaştan da ders alınmadı hâlâ Uruguay’dan  hayvan getirmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

GEBE SÜT İNEKLERİ KESİME GİDİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tokat’ta yem fiyatlarının pahalılığından şikâyet eden bir vatandaşa “Senin hayvanını alalım.” Şeklindeki konuşmasını da eleştiren CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, “Yem fiyatını düşüreceğim.” desene.  Hayvanını alalım” diyor. Besici hayvancılığını bitirmek yerine yem fiyatlar düşürülmelidir. Yurtdışından yemi, gübreyi bile ithal eden bir ülkeyiz. Yem fiyatını düşürmezseniz, hayvancılığı desteklemezseniz sorunlar artacak. Gebe hayvanlar, süt inekleri kesime gidiyor. Bende görüntüsü var, isteyene göstereyim; ineğin karnından canlı yavrusunu çıkarıp kesiyorlar.  Başka çareleri kalmamış, bakamadığı hayvanını kesime veriyor. Bu duruma bu ülkeyi getiren Adalet Kalkınma Partisinin yanlış politikalarıdır” dedi.

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.