Türkiye’de derinleşen ekonomik krizin ardından AKP iktidarı, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Ortadoğu ülkelerine odaklandı. AKP bu ülkelerle çok sayıda anlaşmaya imza atarken, bu ülkelerin Türkiye’nin ulusal çıkarlarıyla çatışan adımları yeniden gündeme geldi. Katar’ın Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini TBMM’ye sunduğu bir soru önergesiyle gündeme getiren CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Doğu Akdeniz’deki petrol arama faaliyetlerine dikkat çekerek, “Katar, açıkça Türkiye aleyhinde çalışmalar yapıyor. AKP hükümeti ise krizden dolayı Katar’a ses dahi çıkaramıyor.” dedi.
GÜNEY KIBRIS – KATAR ORTAKLIĞI
Yıllardır Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile enerji alanında iş birliği yapan Katar, Akdeniz’de petrol arama faaliyetlerini sürdürüyor. Son olarak Doğu Akdeniz’deki 5 numaralı doğalgaz sahasında arama ve işletme yetkilerinin Katar ile ABD’li Exxon Mobil’e verildiği belirten Karabat, söz konusu alanın Türkiye’nin de münhasır ekonomik bölge olarak hak talep ettiği bir parsel olduğunu hatırlattı.
“KATAR SÖZ KONUSU OLUNCA YAPTIRIM UNUTULDU!”
Dışişleri Bakanlığının, Doğu Akdeniz’deki 5. Parsele ilişkin açıklamasına da değinen Karabat, “Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs’ın 5. Parseldeki arama faaliyetlerine sert bir tepki gösterdi. Hatta Türkiye’nin hakkı olan bölgelerde Rum yönetimi ile iş birliğine gidecek şirketlere yaptırım uygulayacağını ilan etti. Buna rağmen Katar başta olmak üzere pek çok Körfez ülkesiyle önemli ticari görüşmeler, anlaşmalar yapılıyor. Bu durum AKP’nin ulusal çıkarları bile göz ardı edebildiğini açıkça gösteriyor.” dedi.
Karabat’ın Cumhurbaşkanlığı’nca yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:
1. Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığımızı ihlal ettiği belirtilen alanlarda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Katar devleti arasında imzalanan anlaşmalar egemenlik haklarımızı ihlal etmekte midir? Ediyorsa, Katar devletine daha önce açıklandığı üzere herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır? Uygulanmadıysa bunun gerekçesi nedir?
2- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son Katar ziyaretinde ikili görüşmeler sırasında Katar Hükümeti’ne Akdeniz’de Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile yaptıkları iş birlikleri ve Türkiye’nin egemenlik haklarını ihlal eden anlaşmalardan dolayı bir tepki verilmiş midir? Verilmediyse bunun nedeni nedir?
3- AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar ziyaretinde yaptığı konuşmada “Körfez ülkeleriyle iş birliğimizi karşılıklı çıkar ve saygı temelinde ilerletmeye çalışıyoruz” demiştir. Türkiye’nin Katar ile karşılıklı çıkarı nedir? Bu çıkarlar içinde Akdeniz’deki doğalgaz sahaları var mıdır?
4- “Katar, Türk ekonomisine yönelik spekülatif ataklarda da daima bizlerin yanında olmuş, ülkemize duyduğu güveni göstermiştir” diyen Sayın Erdoğan, bu nedenle mi Akdeniz’deki gaz aramaları konusunda Katar’a tepki vermemektedir?
5- “Katar’ın güvenlik ve istikrarını kendi ülkemizinkinden ayrı tutmuyoruz” diyen Sayın Erdoğan’a karşı Katar neden Türkiye’nin milli çıkarlarına aykırı şekilde Akdeniz’de egemenlik haklarımızın bulunduğu bölgelerde GKRY ile iş birliğine gitmiştir?
6- Doğu Akdeniz’deki 5 no’lu sahada arama yapan ABD’li Exxon-Mobile ilişkin ABD ile herhangi bir görüşme yapılmış mıdır? Konuyla ilgili söz konusu şirkete bir yaptırım uygulanacak mıdır?