Site icon Söz Gazetesi

Tek adam seferberliği

Resmî Gazete’de yayımlanan kararla, ‘Seferberlik ve Savaş Hâli Tüzüğü’ yürürlükten kaldırılırken yerine ‘Seferberlik ve Savaş Hâli Yönetmeliği’ getirildi. Düzenlemeyle, 1990’dan bu yana Bakanlar Kurulu’nda olan ‘seferberlik ve savaş hâli ilan etme’ yetkisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi.

Yönetmeliğin 24. maddesinin 1. fıkrasında “Cumhurbaşkanı, aşağıda belirtilen hâllerde genel veya kısmi seferberlik ilanına karar verir” ifadesi yer aldı. Buna göre, Cumhurbaşkanı ‘savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi’ ve ‘ayaklanma ve kuvvetli veya eylemli kalkışma’ ortaya çıkması durumunda doğrudan seferberlik ilanına karar verebilecek.

Karar derhal Resmî Gazete’de yayımlanacak, ardından TBMM’nin onayına sunulacak. Düzenlemede ayrıca TSK, kamu görevi ve meslekten ihraç edilenlerin seferberlik ve savaş hâli durumunda ‘yedek er’ olarak çağrılması da yer aldı.

CHP’den yapılan açıklamada, kuvvet komutanlarının görev, yetki ve sorumluluklarının zayıflatıldığı vurgulandı.

Erdoğan, Aralık 2016’da yaptığı konuşmada “Türkiye Cumhuriyeti’nin başı olarak tüm terör örgütlerine karşı millî bir seferberlik ilan ediyorum” demiş ve tüm güvenlik güçlerinden ‘yetkilerini kullanmalarını’ istemişti.

 

kaynak: kapsül.(int)

Exit mobile version