106’ıncı doğum gününün onuruna, bu haftayı her yıl “Muazzez İlmiye Çığ Türk Bilim Kadınları Haftası” olarak kutlayacaklarını ilan etti.
Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD), 106. yaşını kutlayan Muazzez İlmiye Çığ’ın onuruna, bundan böyle her yıl 20-27 Haziran tarihleri arasını “Muazzez İlmiye Çığ Türk Bilim Kadınları Haftası” ilan ettiklerini ve gelecek yıl ilk kez bu tarihler arasında, Türkiye’nin önde gelen bilim kadınları arasında seçilenlere “bilim onur ödülü” vereceklerini duyurdu.
CKD Genel Merkezi’nden bugün (24 Haziran 2020 Çarşamba) yapılan yazılı açıklamada, “106 yaşındaki Sayın Muazzez İlmiye Çığ’ın bir bilim insanı ve bir Türk kadını olarak elinde tuttuğu aydınlanma meşalesinin, onun adına her yıl düzenlenecek ulusal boyutta bir programla, halkımıza ulaştırılmaya devam edilmesinin zamanı çoktan gelmiştir” denildi. Bu düşünceyle CKD olarak, Muazzez İlmiye Çığ’ın doğum günü olan 20 Haziran’dan başlayan 20-27 Haziran haftasını “Muazzez İlmiye Çığ Türk Bilim Kadınları Haftası” olarak ilan etme ve her yıl kutlama kararı aldıkları kaydedilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Derneğimiz tarafından bundan böyle her yıl düzenlenecek ‘Muazzez İlmiye Çığ Türk Bilim Kadınları Haftası’nda, ulusal ve uluslararası bilim camiasında başarılarıyla öne çıkan kadınlarımıza onur belgesi verilecek ve Büyük Önderimiz Atatürk’ün kadınımıza ve bilime verdiği önemi anlatan konuşmalar ile “Anadolu Medeniyetleri” konusunda bilimsel konferanslar düzenlenecektir.”
“Türk Bilim Kadınları Arşivi” kuruyoruz
CKD’nin bu vesile ile bundan sonra “Türk Bilim Kadınları Arşivi” oluşturma kararı aldığı da belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:
“Böyle bir arşiv oluşturduğumuzda bunu aynı zamanda kamuoyunda canlı tutmak da istiyoruz. Bilim alanında öncü kadınlarımızı belirleyerek, onların başarılarını yine onlarla yapılmış röportajlarla, yazılı ve görsel medya araçlarına çeşitli zamanlarda sunmak da bundan sonra bizim gündemimiz arasında olacak.
CKD olarak daima, kız çocuklarımızın bilim insanı olmasını özendirmekle de kendimizi yükümlü saymaktayız. Önümüzdeki yıl bu kapsamda bilim haftamızda, yukarıda belirtilen konularda makale, öykü vd. yarışmalar düzenlemeyi de amaçlıyoruz.
Üniversite ve yüksek lisans kız öğrencileri arasında ise bilimsel çalışma yapmak konusunda gelecek vadedenler arasından ümit ediyoruz bazılarına, mümkün olduğu ölçüde, düzenli olarak CKD özel bursu vermek de hedeflerimiz arasında…
Bilim camiamızın, demokratik kitle örgütlerinin ve Sayın Muazzez İlmiye Çığ’ın, büyük önem verdiği gençlerimizin, bu girişimimize katkı vermesi dileğiyle halkımızın bilgisine sunuyoruz.”
“Muazzez İlmiye Çığ Cumhuriyet’in gerçekleşmiş ülküsüdür”
Diğer yandan açıklamada CKD’nin Muazzez İlmiye Çığ’ı, gelecek yıl 107. yaşında da CKD’nin onur konuğu olarak ilk kez kendi adına organize edilecek olan bilim haftasında ağırlamayı arzu ettiği ve bundan büyük mutluluk duyacağı vurgulanarak, şu cümlelere yer verildi:
“Türk kamuoyu onun adını, daha çok 1990’larda kitaplarının basılmasıyla duymaya başladı. Onun, televizyon programlarında gençleri daima bilim ve aydınlanma yolundan gitmeye çağıran konuşmaları; yılmaz Atatürkçü kişiliği; Anadolu insanına duyduğu sevgi ve gösterdiği saygı ve bağımsız Türkiye sevdasıyla ortaya koyduğu vatansever duruşu, halkın büyük sevgisini kazandı. Muazzez İlmiye Çığ, bugün Türk insanının asırlık bilim çınarı olarak efsaneleş, Cumhuriyet’in de vücut bulmuş ülküsüdür.”
Açıklamada Muazzez İlmiye Çığ’ın biyografisine de yer verildi. Buna göre Kırımlı göçmen bir ailenin çocuğu olan Muazzez İlmiye Çığ, 20 Haziran 1914 tarihinde Bursa’da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde Hititoloji ve Sümeroloji okudu. Mezun olduktan sonra uzman olarak, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde Çiviyazılı Belgeler Arşivi’ne atandı. Müzede 31 yıl boyunca görev yapan Çığ, Sümer, Akat ve Hitit dillerinde yazılmış on binlerce tableti gün ışığına çıkardı; arşivledi; bazı tabletlerin kopyasını yaparak katalog haline getirdi. 50 ve 60’lı yıllarda çeşitli yurtdışı kongre ve sergilere katıldı. Emekli olduktan sonra Sümer ve Hititler üzerine 13 kitap ile “Atatürk Düşünüyor” ve “Vatandaşlık Tepkilerim” kitaplarını yazdı. “Vatandaşlık Tepkilerim” kitabından dolayı yargılandı ve beraat etti. 2000 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından “Fahri Doktor” ünvanıyla ödüllendirildi