Site icon Söz Gazetesi

GUT TÜRKLERİ (GOTLAR)

Avrupalı tarihçilerin öne sürdüğü gibi, Gotlar Germenlerin doğu kolu değildir. Çünkü o dönemde Germen adında ayrı bir etnos yoktu. Romalıların Germania olarak adlandırdıkları bölge, Roma ülkesinin kuzeyi olan Orta-Kuzey Avrupa bölgesidir.
Gotlar, Karadeniz Bozkırı ile Doğu ve Orta Avrupa’da yaşamış olan Türklerdir ve daha önce Thraci/Thrake (Türk) ya da Skifoi/Sacae (Sak) olarak adlandırılmışlardır. Avrupalı tarihçilerin iddia ettiği gibi, “İskitler” 1. yüzyılda birden bire ortadan kalkmadı. Tarihte hiç bir halk birden bire buharlaşıp yok olmamıştır.
Avrupalı tarihçilerin iddiasına göre, İskandinavya’nın güneyi ile bugünkü Polonya ve Almanya topraklarında yaşayan bu “Germen” halkı, 2. yüzyılın başlarında, birdenbire Karadeniz Bozkırı’na göç ederek orada yaşamaya başlamış.
Bu saçma iddianın nedeni başkadır tabii. Bugünkü Germen halklarının “Hint-Avrupa” tezi üzerinde Avrupa’nın en eski halklarından biri, Türklerin de Asya’daki göçebe halklardan biri olduğu iddiasını temellendirebilmek için uydurulan bir hikayedir bu.
Bu iddiaya göre, İskitler birden bire ortadan kalkmış, boşalan Karadeniz Bozkırı’na batıdan gelen Germenler yerleşmiş ve adlarını değiştirerek kendilerini Gotlar olarak adlandırmaya başlamış. Gotlar burada mutlu mesut yaşarken, aniden doğudan gelen göçebe-barbar Hunlar, Gotlara saldırıp onları batıya sürmüş.
Bu arada Gotlar, bu “Erken Moğolların” giyim, kuşam, ata binicilik, okçuluk, şahincilik gibi geleneklerini de çok büyük bir hızla benimsemişler. Ama Gotlar Avrupalı uygar halk, “Hunlar” ya da “Moğollar” da Asyalı ilkel göçebelermiş!
3. yüzyılın sonlarında Romalı tarihçiler Gothi adından söz etmeye başlarlar. Çünkü bu sıralarda Türkler kağanlıklarını Gut olarak adlandırmışlardır. Gut, Sümerce boğa ve savaşçı anlamlarına gelen “gud” sözünden gelir. Bu söz, günümüz Türk diline baştaki G sesi düşerek, boğa anlamına gelen “ud” olarak evirilmiştir.
Bu sırada Gut kağanları, cesaretiyle ünlü olan Geberic’ti. Geberic adı, Keberik adından bozulmuştur. Keberik/Kabarık; iri yarı, güçlü demektir. Keberik’ten sonra yerine, Ermanaric kağan oldu. Ermanaric adı, Erman Arık adından bozulmuştur. Ermen/erman/arman ülkü, amaç, istek, dilek anlamlarına, arık da temiz anlamına gelir.
Arif Cengiz Erman
Exit mobile version