MANŞETTÜRK DÜNYASI

Moğollar Türktür!

🔶Antropolog Dr Babek Cavanşir’in bu açıklamasını okuyun;
🔷Moğol kelimesi ile ilgili açıklamalar:
1-Çengiz Han, Türk kökenli ve soylu Börü Tekin neslindendir.
2-Moğol kelimesi tarihte Çengiz Han’ın yarattığı siyasi birliğin adıdır ve modern Moğol kavramıyla ilgisi yoktur. Moğol Siyasi Birliği, çoğunluğu Türk boylarından olan 12 boydan oluşuyordu. Bu boylardan 9’u Türk diğer 3 boy ise Proto Moğol diye nitelendirilen Şih-veh boyları idi. Söz konusu Şih-veh boyları ise aşırı derecede Türklerle karışmış, Türk kültürü ve dilinin güçlü etkisi altında idiler. Tarihte adı geçen bu üç boya Moğol değil, Şih-veh boyları denirdi.
3-Çengiz Han’ın ordusunun 9/10 Türklerden oluşmaktaydı.
4-Ayrıca devlet katiplerinin (bitigçiler) tamamı Uygur Türklerinden idi.
5-Çengiz Han’ın kurduğu hakanlığın idari, siyasi, askeri ve kültürel yapısı da Göktürkler ve Hunlara dayanıyordu.
6-Aslında Moğolistan vatandaşı olan şu anki Moğolların adı da Moğol değil, Halha (Khalkha)’dır.
7-Ayrıca dünyadaki hiçbir çağdaş Moğol dil grubunun adı Moğolca değil ve her birinin farklı bir adı vardır.
8-Maalesef Halhalar (Khalkhalar) ve onların akraba dildaşlarının, çağdaş dünyada Moğol olarak adlandırılmaları sömürgeci Rusya tarafından gerçekleşmiştir. Yani Ruslar, Türklerin geniş tarihini daha küçük göstermek ve aynı zamanda tarihi Moğol adını çağdaş Halhalar (Khalhalar) adına masadıra etmek için bu uydurmacılığa el attılar.
9-Türk tarihinin yaklaşık 2/3’isini Çengiz soylu Türk devletleri oluşturmaktadır. Örneğin; Çağatay Hanlığı, Altın Orda, İlhanlılar, Kubilay Hanlığı, Toğa-Timurlular İncuiler, Celayirîler, Nogay Orda, Şibanî / Özbek Hanlığı, Kazan Hanlığı, Kırım Giray Hanlığı, Astrahan Hanlığı, Kasım Hanlığı, Kazak Hanlığı, Buhara Hanlığı, Hive Hanlığı, Hokand Hanlığı, Kongrat Hanlığı, Mangıt Hanlığı, İnak Hanlığı vb.
10-Moğol sözcüğü ve kavramı tarihte Türk kavramının bir alt kümesi olmuştur. (Bakınız Reşidü’d-Din’in Camiü’t-Tevarih’ine ve ayrıca Ebu’l-Gazi Bahadır Han’ın “Şecere-ti Türk” eserine. Unutmayalım ki Ebu’l-Gazi Bahadır Han’ın kendisi de Çengiz Han soyundandı.
11-Kökleri Çengiz Han’a dayanan devletlerin tüm tarihi metinlerinde Çengiz Han ve kendilerinin Türk olduğu‌ üzerine basa basa vurgu yapmaktadırlar.
Antropolog Dr. Babek Cavanşir
Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.