MANŞETYURT HABERLERİ

280 bin çiftçi kayıp!

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’in soru önergesine verilen yanıta göre 2019 yılında ÇKS’ye başvuran çiftçi sayısı 2 milyon 83 bin iken 2020 yılında bu sayı 1 milyon 803 bine düştü!

ADANA – Türkiye’de son bir yıl içerisinde 280 bin çiftçinin bitkisel üretim desteklerinden yararlanmanın temel koşulu olan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt yaptırmadığı ortaya çıktı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’in soru önergesine verdiği yanıt tarım nüfusundaki korkunç detayı gözler önüne serdi. Pakdemirli, 2019 yılı Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısının 2 milyon 83 bin iken 2020 yılı Ağustos ayı itibariyle ÇKS’ye kayıtlı üretici sayısının 1 milyon 803 bin olduğunu açıkladı.

KAYITLI ÇİFTÇİ SAYISI NEDEN DÜŞTÜ?

Haziran ayında covid-19 salgını nedeniyle ÇKS işlemlerini bekletmek durumunda kalan çiftçiler için başvuru süresinin uzatılması için Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi sunan Dr. Şevkin’in, “2019 yılında ÇKS başvurusu yapan çiftçi sayısı kaçtır? 2020 yılında önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle ÇKS başvurusu yapan çiftçi sayısı kaçtır?” sorularına verilen yanıt şöyle:

“2019 yılı ÇKS kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon 83 bin olup, 2020 yılında günümüze kadar ÇKS’ye kayıtlı üretici sayısı ise 1 milyon 803 bindir ve kayıtlarımız devam etmektedir. Salgın süresince ÇKS başvuruları e-devlet üzerinden de alınmıştır.”

Kayıtların devam etmesine karşın geçen yılki sayıya ulaşılmasının mümkün görünmediğine dikkat çeken Dr. Şevkin, salgın süresince ÇKS başvurularının e-devlet üzerinden de alınmasına rağmen çiftçi sayısının oldukça düştüğüne dikkat çekti.

Bitkisel üretim desteklerinin ÇKS Yönetmeliği çerçevesinde sadece ÇKS kayıtlı üreticilere verildiğine işaret eden Dr. Şevkin, “Bakanlığın bu açıklaması gösteriyor ki; tarım toprakları azaldı, ÇKS’ye kaydı bulunmayan üreticilerin bir çoğu üretimden çekildi, bir çoğu da bitkisel üretim desteklerinden faydalanamadı” diye konuştu.

“TARIMDA ÇALIŞAN SAYISI HIZLA AZALIYOR”

AKP iktidarları boyunca 700 bin çiftçi ailesinin tarımdan uzaklaştığına işaret eden Dr. Şevkin, Türkiye tarım sektöründe istihdam edilen kişi sayısının ise 2002’de 7 milyon 458 bin kişiyken bu sayının 4 milyon 500 binler seviyesine kadar gerilediğine vurgu yaptı. ÇKS’nin tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik olarak çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması, bu bilgilerin güncellenmesi, geliştirilmesi, ÇKS ile bağlı sistemlere yönelik tarımsal destekleme programlarının denetlenebilir, izlenebilir, raporlanabilir bir şekilde yürütülmesini sağladığını açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çağrıda bulunan Dr. Şevkin, “Madem ki ÇKS tarım politikasının genelini kapsıyor o halde sisteme kayıt olmayan 280 bin çiftçimize ne oldu? Çiftçilerimizin akıbeti kamuoyuna açıklanmalıdır” dedi.

“TARIM TOPRAKLARININ AZALMASI ÖNEMLİ ETKEN”

Tüm dünyanın tarım sektörünün stratejik önemini bilerek hareket ettiğini ancak Türkiye’de 18 yılda 3 milyon 484 bin hektar tarım arazisinin imara açıldığını ya da amaç dışı kullanıldığını vurgulayan Dr. Şevkin, son 18 yılda 41 milyon 196 bin hektarlık tarım arazisinin 37 milyon 712 bin hektara düştüğüne işaret etti. Tarım topraklarının yok edilmesinin ÇKS’ye başvuru sayısının azalmasında önemli bir etken olduğunu söyleyen Dr. Şevkin, “Trakya’nın tarım alanının 3 katından fazla tarım alanımız kaybedildi. Çiftçi sayımız hızla azalıyor. Tarımda çalışan sayımız oldukça düştü. Dünyanın tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri tarımı ve gıdaya ulaşımı öncelerken Türkiye’de yanlış tarım politikaları nedeniyle gün geçtikçe kan kaybediyoruz. Tarımda önü alınamaz sorunlarla karşı karşıyayız” dedi.

Dr. Şevkin, bu güne kadar ÇKS’ye kayıt yaptırmayan 280 bin çiftçi ile tarım topraklarında yaşanan daralmanın nedenlerinin açıklanması ve önlem alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.