
Pazartesi günü gerçekleştirilen ev baskınlarında gazeteciler dahil 73 kişi gözaltına alınmıştı. Salı sabah saatlerinde gözaltına alınanların serbest bırakılacağı bildirildi. Ancak ilerleyen saatlerde gözaltına alınanlar hakkında tutuklama talep edildi. Mahkemelerden de bu yönde karar geldi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındığı tarih olan 19 Mart’tan beri 1.418 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
Yerlikaya, “Halen gözaltında 979 şüpheli bulunurken bugün 478 şahıs mevcutlu olarak adli makamlara çıkartılacak. Sokakları terörize etmeye kalkışanlara, milli ve manevi değerlerimize, polislerimize saldıranlara asla taviz verilmeyecektir,” dedi.
Diğer yandan pazartesi günü gerçekleştirilen ev baskınlarında gazeteciler dahil 73 kişi gözaltına alınmıştı. Salı sabah saatlerinde gözaltına alınanların serbest bırakılacağı bildirildi. Ancak ilerleyen saatlerde gözaltına alınanlar hakkında tutuklama talep edildi. Mahkemelerin gazeteciler dahil, öğrencileri ve protestocuları tutukladığı bildiriliyor.
Ne oldu?
İmamoğlu, 18 Mart’ta İstanbul Üniversitesi’nden aldığı diplomanın iptal edilmesinden bir gün sonra gözaltına alınmış daha sonra da 23 Mart’ta ‘yolsuzluk’ soruşturmasından tutuklanmıştı. Tüm bu süreç, İBB Başkanı’na son haftalarda açılan soruşturmaların ardından ve CHP’nin cumhurbaşkanı adaylığı ön seçiminin öncesinde geldi. Bu soruşturmaların başlangıcında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Onlar da çok iyi biliyorlar ki daha turpların büyükleri heybede. Telaşlarının sebebi bu,” demişti.
İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve sonrasında tutuklanmasıyla tetiklenen kitlesel protestolar, Türkiye’de on yıldan uzun süredir görülen en büyük gösterilere dönüştü. Polis, protestolara karşı biber gazı, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile karşılık verdi. İstanbul başta olmak üzere ülkenin birçok büyük şehrinde güvenlik güçleri göstericilere sert müdahalelerde bulunuyor.
Yetkililer aralarında gazetecilerin de olduğu 1.100’den fazla kişiyi gözaltına aldı. Aynı zamanda sosyal medya platformu X’e yüzlerce hesap engelledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Ankara’daki kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada protestoları ‘şiddet hareketi’ olarak nitelendirdi.
Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın geçen hafta lirayı desteklemek için üç gün içinde 25 milyar dolara kadar müdahalede bulunduğunu tahmin ediyor.
Kaynak: euronews.