mera, yaylak ve kışlakların işgaline, amaç dışı kullanımına, yandaş şirketlere peşkeş çekilmesine ve yetiştiricilere fahiş fiyatla kiralanmasına sert tepki gösterdi.
"YETİŞTİRİCİLERE ÜCRETSİZ OLSUN"
Mera, çayır, yaylak ve kışlaklarla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na verdiği soru önergesine yanıt isteyen Ayhan Barut, "Mera, yaylak ve kışlaklar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Bu alanların özel mülkiyete geçirilemeyeceği, Mera Kanunun 14'ncü maddesinde sayılan haller istisna olmak üzere amacı dışında kullanılamayacağı, sınır aşımı ve işgale uğratılamayacağı, mevzuata aykırı şekilde kaçak yapılaşmanın yapılamayacağı belirtilmektedir. Meralarımız yandaş şirketlere peşkeş çekilip uzun yıllar boyunca kiralanmasın, yetiştiricilerimizin kullanımına ücretsiz açılsın" dedi.
"OTLATMA KATKI PAYI KALDIRILSIN"
Türkiye'nin 1940’lı yıllarda 44.2 milyon hektar olan mera varlığının 11.2 milyon hektara gerilediğini, 33 milyon hektar mera arazisinin kaybedildiğini aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"4342 sayılı Mera Kanunu'nun 26. maddesi kapsamında çiftçi katkısı olarak İl Mera Komisyonlarınca tespit edilen otlatma bedelleri çiftçilere ulaştırılıyor. Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin meralara aidiyet duygusunu geliştirdiği ve amaç dışı kullanımı önlediği düşünülse de bu durum doğru değildir. Yerelin hayvan varlığının mera için yeter sayıya çıkarılması için destek verilmelidir. 2019 yılı Ocak ayı içinde yayımlanan Cumhurbaşkanı kararnamesi ile et ve sütten alınan mera kesintileri kaldırılmıştır. Bir kararname ile kanunun 26. maddesindeki çiftçi otlatma katkı paylarının kaldırılması da mümkündür. Meralar çocuklarımızdan ödünç aldığımız doğal yaşam alanlarıdır. Meralar katkı payı alınarak değil, gerçek kullanıcısı çiftçinin kontrolüne verilerek korunabilir. Böylelikle zaten zor şartlar altında üretmeye çalışan yetiştiricilerimize bir nebze de olsa destek sunulur."