CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, mecliste Adana’nın sorunlarını tek tek anlattı, hükümetin duyarsızlığından yakındı
Mecliste Adana konuşuldu…
ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alarak Adana’da riskli alan ve kentsel dönüşüm adı altında vatandaşlara uygulanan eziyeti, mağduriyeti anlattı. Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılma girişimlerine karşı çıkan Dr. Şevkin, kentin kronikleşen sorunlarına çözüm bulunması çağrısında bulundu. Verim Kadın İnisiyatifi Kooperatifi tarafından pamuktan özel olarak dokunan ceketi göstererek en stratejik ürün olan pamuğun Adana’da bitirildiğini anlatan Dr. Şevkin, 2013 yılında yıkılan ve yerine yenisi yapılmayan Adana Yüreğir Karşıyaka Devlet Hastanesi ile ilgili de konuştu. Bu sırada AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın, “Sahra Hastanesi” diyerek laf atması üzerine Dr. Şevkin, “Siz sahra hastanesinden söz edeceğinize önce yıktığınız hastaneleri yerine getirin” diye çıkıştı.
RİSKLİ ALAN VE KENTSEL DÖNÜŞÜM KAOSUNU ANLATTI
TBMM Genel Kurulu’nda Adana merkezinde ve ilçelerde uzun süreli yaşanan elektrik kesintilerine de dikkat çeken Dr. Şevkin, Yüreğir ilçesine bağlı Köprülü ve Şehit Erkut Akbay Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm adı altında rant oyunlarına karşı vatandaşların mağduriyetinin giderilmesini talep etti. 2013 yılında “riskli alan” olarak ilan edilen Köprülü Mahallesi’nde vatandaşların tam 9 yıldır kaos yaşadığını dile getiren Dr. Şevkin, meclis kürsüsünden fotoğrafları göstererek, “Adana’nın en değerli alanlarından biri, Seyhan Nehri kenarında âdeta kupon arazi niteliğindeki Köprülü Mahallesi’ni, yüksek binalar, TOKİ ve çok katlı yapılaşma yutmak üzere” dedi.
“KÖPRÜLÜ’DE MAHALLELİYE RAĞMEN İMAR DÜZENLEMESİ OLMAZ”
Çoğunluğu emekli insanların aileleriyle yaşadığı, kupon arazi niteliğindeki mahalleye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eliyle adeta çökülmek üzere olduğunu kaydeden Dr. Şevkin, “Tam dokuz yıldır burada imar düzenlemesi yapılmaya çalışılıyor. Ancak riskli alan ilan edilen bölgede herhangi bir etüt çalışması yapılmamış, herhangi bir karot alınmamış, herhangi bir rapor hazırlanmamış; neye göre riskli? Afaki bir kavram var. Adana’nın en kıymetli, kupon arazisi niteliğindeki bu alanda yerel yönetim devre dışı bırakılarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir kentsel dönüşüme girişiyor ve muhatabı da -ne yazık ki bütün o mahallilerin karşı durmasına rağmen- bir firma. Nedense yazışmalar firma üzerinden devam ediyor. Dolayısıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına buradan çağrımızdır: Dokuz yıldır bu alanda mahalleliye rağmen düzenleme yapmayın. Yerel yönetimleri de mutlaka buraya müdahil edin ve bu insanların sorununu mutlaka çözün. “Afet riski” adı altında bu alanda imar yapımı ve yeniden bir dönüşümü yapacaksanız mahalleliyi devre dışı bırakmayın” diye konuştu.
ŞEHİT ERKUT AKBAY’DA NELER OLUYOR?
Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Şehit Erkut Akbay Mahallesi’nde de riskli alan ve kentsel dönüşüm çıkmazı yaşandığını vurgulayan Dr. Şevkin, 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla riskli alan ilan edilen mahalledeki kaosun devam ettiğini söyledi.
Mahallenin yıkık evlerden oluşan, terk edilmiş halini meclis kürsüsünden fotoğraflar eşliğinde anlatan Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“6 bin kişiyi ilgilendiren mahallede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’yla bir anlaşma imzalıyor vatandaşlar ve evini terk ediyor; ya kiraya çıkıyor ya da bir yakının yanında ikamet etmeye çalışıyor. Maalesef yine 2 yıldır sürüncemede ve binalar yıkılmış durumda. vatandaşlara ne proje konusunda ne de bu projenin ne zaman tamamlanacağı konusunda bir bilgi verilmiyor. 13 bin lira kira bedeli belirlenmiş iki yıl önce ve bu bedel hâlâ aynı bedel üzerinden bu kadar fahiş kira fiyatlarının arttığı bir ortamda insanlar 13 bin lira kira bedeliyle geçiştirilmeye çalışılıyor. Vatandaşların hakkını korumak yüce Meclisin ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın görevidir.”
ELEKTRİK KESİNTİLERİ
Konuşmasında Adana genelinde sürekli elektrik kesintileri yaşandığını, özelleştirmeyle övünenlere kesintileri hatırlatan Dr. Şevkin, “Adana merkezde, Kozan’da günlerce elektrik kesiliyor. Karaisalı ve köylerinde, Feke, Saimbeyli ve köylerinde, Yüreğir’de, Doğankent’te, Solaklı’da, isimlerini kürsüden sıralayamadığım 15 ilçemizde iki-üç gün süren kesintiler, özellikle sıcak yaz aylarında, insanların klimaya ve soğutuculara ihtiyaç duyduğu ortamda insanları canından bezdiriyor” dedi.
“SAHRA HASTANESİ DİYECEĞİNİZE YIKTIĞINIZ HASTANELERİ YAPIN”
2013 yılında yıkılan ve 9 yıldır açılmayan Karşıyaka Devlet Hastanesi sorununa da değinen Dr. Şevkin, “Tam 500 bin insan sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Karşıyaka Devlet Hastanesi niye yıkıldı? Kurmuş olduğunuz kilometrelerce uzaktaki şehir hastanesine müşteri garantisi verdiğiniz için yıktınız ve dokuz yıldır hâlâ bu hastaneyi yapmıyorsunuz. Akıbeti ne oldu hastanenin?” diye sordu.
Bu sırada AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, oturduğu yerden, “Sahra Hastanesi…” diye seslenince Dr. Şevkin, “Siz sahra hastanesinden söz edeceğinize önce yıktığınız hastaneleri yerine getirin” şeklinde konuştu.
“ŞAKİRPAŞA HAVALİMANI KAPATILAMAZ”
Türkiye’nin en stratejik havalimanlarından biri olan Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılma girişimlerini de hatırlatan Dr. Şevkin, “Mersin bizim kardeş şehrimiz, orada da havalimanı olsun ama Çukurova Havalimanı’nın yer seçimi yanlış. Adana’nın 20 kilometre yakınına bir havaalanı kuruyorsunuz ve kâr eden 9 havalimanından biri olan Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı kapatmaya çalışıyorsunuz. 85 yıldır hizmet veriyor ve en ufak bir kaza olmamış. Ayrıca birinci sınıf tarım toprağı, yer altı su seviyesi yüksek bir alana, Adana’ya 20 kilometre uzağa yeni bir havalimanı yapıyorsunuz. Burası ne Adana’nın ne de Mersin’in işine yarayacak. İki tarafa da çok uzak” dedi.
PAMUKLU CEKETLE PAMUĞU HATIRLATTI
Son 10 yılda Adana’da 55 fabrikanın kapandığını vurgulayan Dr. Şevkin, beyaz altın diyarı olarak bilinen Adana’da pamuğun bitirilme noktasına getirildiğini de anlattı. Dr. Şevkin, giydiği ceketi göstererek, “Üzerimdeki ceket özel bir ceket, Adana bezi, Adana pamuğundan yapılmış ve pamuğun simgesi. Verim Kadın İnisiyatifi Kooperatifi tarafından özel olarak dokundu ve Mecliste dile getirmem için sunuldu. Pamuk, stratejik ürün, Adana’da da sona erdi. Bunu sürdürmek üzere bu ceketi sembolik olarak giydim. Verim Kadın Kooperatifi’nde emeği geçen ve bütün kooperatiflerde emek veren kadınlara saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.
YOKSULLUK DİZ BOYU!
Türkiye’nin yoksullukla kırıldığını, yoksulluk altında evine ekmek götüremeyen, bayramda çocuğuna harçlık veremeyecek olanlara hiç olmazsa bayram ikramiyesi verilmesi gereğine dikkat çeken Dr. Şevkin, sözlerini şöyle bitirdi: Milletimizin kırışmış alnına bakma hor, insanımızın değerini asil adamlara sor. İktidar emeksiz bir yazı yazmaya çalışıyor ama halkımız artık bu yazıyı okumuyor. Daha çok hukuk için, daha çok adalet için, daha çok özgürlük için, daha çok demokrasi için bize katılın.”