-Oğlumuzun kumarı yok.
-İçki içmez.
-Karı kız peşinde koşmaz, derlerdi. Günümüzün belki de en masum kötü alışkanlıklarıdır bunlar.
Bugün belki evdeki çocuğumuzun ne tür kötü alışkanlıkları olduğunu kestiremeyiz, ta ki iş işten geçene kadar.
Çocuklarımızı yetiştirirken doğru bildiğimiz etik ve ahlak yöntemleri; sokakta, okul duvarlarının dışında, parkta, kafelerde, arkadaş grubu arasında ve hatta evdeki bilgisayardan, iletişim araçlarıyla ve de sosyal sayfalarla bozulmaya maruz kalabilir.
Bu çağda ekmek peynir gibi satılan uyuşturucu, en tehlikeli ve en can yakıcı illettir. Kötü alışkanlıklar sadece bireyleri etkilemez, uyuşturucu girdiği her bedene, her eve, her aileye can yakıcıdır. Keşke fiziki veya ruh sağlığı ile sınırlı kalsaydı, ayrıca ahlak bozucudur. Çünkü uyuşturucu kullanan, o maddeyi tedarik etmek için paraya ihtiyaç duyacaktır ve bu bağımlılık; yalana, hırsızlığa ve hatta cinayete yol açacaktır.
Tabi ki her aile içinde mutlak şekilde sorun olması aşikârdır. Bu sorunların, bir çocuğu nasıl ve ne derecede etkileyeceğinin bilincinde olmak en önemli unsurdur. Bu da ebeveynlerin, bu durumda önemli bir rol üstlenmelerini kaçınılmaz kılar. Aksi takdirde bir çuval pirincin içinde taş ayıklamaya mecbur bırakacaktır.
Hal böyleyken, duruma; polis, psikolog, ruh ve sağlık klinikleri devreye girmeden, ebeveynler, ergenlik dönemindeki çocuklarını yakın mercekte ve bilimli bir suratle takip etmekle yükümlüdürler. Çocuklarda ruhsal ve fiziksel davranışların farklılıklarını ve önemini es geçmemekle birlikte dersleri, arkadaşları, alışkanlık dışında bariz değişiklikleri dikkate alarak takip etmelidirler. Bu konuda devletin hiçbir zaman elleri kolları bağlı kalmadı. Hemen hemen her gün bu illetin ticaretini yapanlara nefes aldırmamakla birlikte halkı bilinçli bir şekilde bilgilendirmektedirler.
Geçtiğimiz haftalarda Adana Seyhan Belediye Başkanı Mehmet Akif Akay, Teknoloji ve İnovasyon Merkezi (SEYTİM) toplantısında gençlere sundukları hizmetleri anlatırken, Adana Emniyet Müdürlüğü’nün verilerine göre en yaygın uyuşturucu kullanımının, Yeşilyurt Mahallesi’nde olduğuna işaret etmişti. Tabi ki o veya bu mahalle diye etiketlemek gibi bir durumun söz konusu olmaması ile birlikte bu bilgi oldukça şasırtıcıydı. Yaratılan algı ile bu gibi alışkanlıkların, ancak kenar mahallelerde yayılmakta olduğuna kanata getirilmiştir. Ancak bizde, ailemizde, çocuklarımızda böyle bir durum olmaz, olamaz dememeli. Bu illet; zengini, fakiri, okumuşu, okumamışı, küçüğü, büyüğü ayırt etmeksizin bulabilmektedir.
28 Aralık 2022 tarihinde “BAĞIMLILIKLA MÜCADELE PROJESİ “kapsamında Adana Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şubesi tarafından, Adana Milli Eğitim Müdürlüğü, Adana Seyhan ilçesinde bulunan Gazi Orta Okulu’nda bu proje ile ebeveynlerin narkotik maddelerin ve etkilerinin tanınması, mücadele yöntemlerinin bilinmesine yönelik, velilerin katılımıyla okulun konferans salonunda eğitim verildi.
Velilerin kalabalık katılım gösterdiği seminerde, görevli polis memurları tarafından uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı, aile içi iletişim, çocuk/ergen iletişimi, bağımlılık sorununda çözüm yolları ve önerileri gibi konularda bilgi verilirken uyuşturucu kullanımda bağımlılığın erken tespit edilmesinde ve çocukların bağımlılık sarmalına girmesine engel olmada annelerin ve babaların rollerinin önemi vurgulandı.
Maddenin yol açtığı durumlar arasında; esriklik (entoksikasyon), yoksunluk ve maddenin/ilacın yol açtığı ruhsal bozukluklar (psikozla giden bozukluklar, iki uçlu ve ilişkili bozukluklar, depresyon bozuklukları, kaygı bozuklukları, takıntı-zorlantı bozuklukları ve ilişkili bozukluklar, uyku bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları, deliryum ve nörobilişsel bozukluklar) yer almaktadır.
Ayrıca “UYUMA” isimli mobil uygulama ve Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı ” Alo 115 ” hakkında bilgiler paylaşıldı. Bu bağlamda Yeşilay olarak; YEDAM çatısı altında verdikleri ücretsiz psikolojik ve sosyal yardımı yaygınlaştırmayı önemsediklerini belirten Yeşilay yetkililer , “Bağımlılıktan kurtulmak ya da çevresindeki bağımlı bireylere yardım etmek isteyenlerin Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ne (YEDAM) kolaylıkla ulaşmasını sağlandığını işaret edilirken.
YEDAM’ın tamamı bağımlılık alanında uzman psikologlardan oluşan ekibiyle; tütün, alkol, madde, kumar ve teknoloji ile ilgili sorunlar yaşayan kişilere ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlayarak yeniden hayata kazandırılmaları için yardımcı oluyor. Aynı zamanda aile ve yakınlarına da destek vererek bozulan yaşam düzeninin onarılmasını ve ilişkilerin sağlıklı devam etmesini destekliyor.
Adana narkotik görevli polis memuru, bu zehri anlatırken, zehri önlemek için en etkili bir cümleyle spor, sanat ve sosyal etkinliklerin PANZEHİR olduğunu nitelendirerek, ailelerin karşılaşacağı tüm çıkmaz ve patika yollara asfalt döktü ve kocaman bir meydan mimarı oldu.