MAHİYE MORGÜL

Korona Krizi Uzaktan Öğrenmeye Geçiş İçin Fırsat Oldu

Krizleri fırsata çevirmek ancak böyle olur, ya da bunun için kriz bile yaratılır. 

Krizleri fırsata çevirme işinde küresel uzmanlar çalışır. Ya da kontrollü kaos derler. Korona salgını eğitimi dijital ortama taşımak üzere hazırlıklarını tamamlamış olanların işini kolaylaştırdı. Yeni bir eğitim piyasası doğuyor. Sürece bakıp görelim. Özel okullaşma tamam, ders kitabı piyasası tamam, sırada uzaktan öğretici (koç, öğretmencik) yetiştirme piyasası ve uzaktan öğrenilenlerin yeterliklerini belgelemeye sınav şirketleri piyasası var.

Eğitimin “evde öğrenme” ye taşınması için “internetten matematik nasıl öğretilir” kursları başlatan Ensar Vakfı Öğretmen Akademisi gibi kurs tanıtımlarını bilenler için bugün Sayın Selçuk'un yaptığı açıklamalar acil çözüm gibi görünense de  bana hiç sürpriz olmamıştır. 

Bakan Selçuk “uzaktan öğrenme” derken bunu “uzaktan eğitim” diye anlayanlar var, oysa eğitim okulda yüzyüze olandır ve Müzik, Resim, Beden Eğitimi gibi derslerin de birlikte yapıldığı bir bütün programı kapsar. Öğrencinin sosyal gelişimini yok saymak bireysel ve öğretmensiz öğrenmeye onu zorlamak eğitim değildir.
Kaç aile uzaktan öğrenmeyi verimli şekilde değerlendirebilecektir? İki çocuğu farklı sınıfta olan bir ailede televizyon ve bilgisayarı sahiplenme kavgası başlayacak. Hele bir tanesi 1.sınıfta henüz okuma yazma öğrenmekteyse, ses temelli uzaktan öğrenme kocaman bir sıfır olur, eli kalem tutmadan tabletten öğrenme başlar, beklenen süreç de budur, tabletlere okuma yazma programı yüklenip satılacak . Onlara internet sitemden evde okuma yazma ücretsiz video derslerini naçizane öneririm.
Üst sınıflar için internetli cep telefonları dağıtacağını bir ay önce söylemişti sayın bakan. ABD’den sipariş hızlandırılacak mı? Korona, dijital eğitim piyasasını canlandıracak, bu süreçte öğretmensiz öğrenme öne çıkacak, önce ücretli öğretmenler işsiz kalacak, sonra sözleşmeliler, sonra da kadrolular dükkanı kapatacak. Paran kadar eğitimin daha acımasız yüzüyle bundan sonra tanışacağız.
Öğretmenlik Meslek Kanunu için düğmeye basılması an meselesidir, ki kanun geçtiği anda Öğretmen yetiştirme programları kapanır, uzaktan öğreticilik kursları verilen Öğretmen akademileri devreye girer, ki şu anda Ensar Vakfı Öğretmen akademisi kurslarında bu program uygulanıyor.
Özetle, korona krizi MEB’in kapısına Öğretmen Akademisi tabelası asıldığı zaman sona erebilir.

Diğer yandan;

13 Mart Cuma, saat 13.30 da  Türkçe kitabındaki "Elle elle elle", "Ali yatakta yat" "Ayten yatakta oyna" gibi ayıplı cümlelerin kaldırılması için hazırladığımız  şikayet dilekçemizi velilerle birlikte MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğüne vereceğiz. İki aydan beri toplam 500'e yakın şikayet dilekçesi verdik. Önceki dilekçemize gelen cevapta biz hiç ayıplı cümlelerden şikayetçi değilmişiz gibi ses temelli öğrenmeyi öven cevaplar verildi. Bu ayıplı cümleler kitapta durduğu sürece biz de şikayetlerimize devam edeceğiz.

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.