SİYASET

CHP’li Sümer: İktidar besicilere hakkını vermiyor

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Kurban bayramı sonrasında satılamayan kurbanlıkları Et ve Süt Kurumunun daha önce açıkladığı fiyattan daha ucuza almasını eleştirdi.

Orhan Sümer, “Tarım Bakanlığı besiciye ne halin varsa gör diyor” dedi.

BAKAN 45 LİRA DEDİ ET VE SÜT KURUMU 40 LİRA

Orhan Sümer, “Kurban Bayramı bitti. Yetiştiricilerin satamadığı kurbanlık hayvanların Et ve Süt Kurumu tarafından satın alınacağı açıklanmıştı. Adana’nın en büyük yetiştiricileri ile konuştuğumuzda kendilerine maliyetinin 48 lira olduğunu, açıklanan rakamın zaten düşük olduğunu belirtiyorlar. Buna rağmen üzerine bir de açıklanan rakamdan daha düşük fiyat verilmesi üreticinin besiciliği bırakması anlamına gelmektedir. Tarım ve OrmanBakanı katıldığı televizyon programında yetiştiricide 1 kilo karkas et maliyetinin 45 lira olduğunu ancak yetiştiricilerin 43 liraya hayvanlarını kestirmek zorunda kaldıklarını bu durumu esas alarak üreticiyi mağdur etmeyeceklerini belirtmişti.Et ve Süt Kurumu, maliyeti bir ay önce 45 lira olarak açıklanan karkas eti kurbanlık olarak üreticiden 42 liraya, ikinci kalite eti 40 liraya satın alacağını belirtti. Olan yine üreticiye senede bir bayram yetiştirdiği hayvanını satıp para kazanmak isteyen besiciye oldu” dedi.

İKTİDAR BESİCİLERE HAKKINI VERMİYOR

Orhan Sümer, “İktidar, Bakanlık düzeyinde açıklama yapmasına rağmen üreticinin hakkını vermiyor. Fırsatçılık yapılıyor. Bakan kendisi karkas etin maliyeti 45 lira diyor. Ama 40-42 liradan alınacağını açıklıyor. Kurbanlıkların karkas et olarak kilosunun en az maliyetine alınması gerekir.  Nasıl olsa üretici bunları geri götüremeyecek diye kurbanda satılmayan hayvanlar ucuza alınmak isteniyor. Bu şartlar altında yerli besicilik nasıl ayakta kalacak?” Dedi.

SÜT İNEKLERİ KURBANLIK OLDU

Orhan Sümer, “Hayvancılık ithal et politikası altında o kadar ezildi ki üretici artık süt ineklerini kesime göndermek zorunda kalıyor. Besicilik ile uğraşan vatandaşlarımız, yem fiyatının yüksek, çiğ süt fiyatının düşük olması nedeniyle kurbanlık olarak çok sayıda inek kesildiğini belirtiyor. Yem fiyatlarındaki artışa bağlı olarak artık süt hayvancılığı yapmanın çok zor olduğunu bu nedenle inek kesiminin kurbanla birlikte arttığı ifade ediliyor. Bu politikalar devam ederse çok yakında tüm süt ürünlerini ithal eder duruma gelebiliriz.” Dedi.

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.